Spomini na ustanovitev društva za antične in humanistične študije Slovenije - Kajetan Gantar (Keria: Studia Latina et Graeca, 2000)
Predlog predsednice Barbare ŠegaČeh, da 20-letnico društva proslavimo s spomini dosedanjih predsednikov na delovanje društva, se mi zdi zelo posrečen in primeren. Resda so dokumenti o ustanovitvi in začetnem delovanju društva shranjeni v arhivu; toda arhivski dokumenti so pogosto zelo suhoparni in birokratsko togi; veliko bolj živo je ustno izročilo, ki ga ohranjajo udeleženci takratnega dogajanja. Zato je spomine na dogajaaje treba reševati, dokler udeleženci še živijo. Pozneje zna biti prepozno. Naj navedem konkreten primer: med obema svetovnima vojnamaje v Sloveniji delovalo Društvo prijateljev humanistične gimnazije, ki je naslovilo na slovensko javnost več spomenic.