تاثیر برنامه آموزشی بهداشت دهان و دندان بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کوتاه مدت خانم‏های باردار (مشهد-ایران) - نرجس بحری; حمیدرضا ایلیاتی; موسی سجادی; طاهره بلوچی; نسرین بحری (Journal of Mashhad Dental School, 2012)
مقدمه: تغییرات فیزیولوژیک دوران باردای، مادران را تا حد بسیار زیای مستعد ابتلا به انواع بیماری‏های پریودنتال می‏نماید؛ مادران باردار با رعایت بهداشت دهان و دندان می‏‏توانند تا حد زیادی از این عوارض پیشگیری نمایند. این پژوهش با هدف بررسی میزان تاثیر برنامه آموزشی بهداشت د‏هان بر میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کوتاه مدت خانم‏‏های باردار انجام شد. مواد و روش‏ها: در این کارآزمائی میدانی، 142 خانم باردار که به روش نمونه گیری خوشه‏ای تصادفی دو مرحله‏ای از بین مراکز بهداشتی مرکز منطقه‏ای سلامت خواجه ربیع مشهد انتخاب شده بودند، به طور تصادفی به گروه شاهد و آزمون تخصیص یافتند. در ابتدای مطالعه، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و سه فرم سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد توسط آزمودنی ها تکمیل شد. در گروه آزمون، دو جلسه آموزشی یک ساعته در هفته، به مدت سه هفته در زمینه کلیات بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری برگزار شد. گروه شاهد برنامه آموزشی خاصی دریافت نکردند.بلافاصله و دو ماه پس از مداخله مجدداً آگاهی، نگرش و عملکرد آزمودنی‏ها مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها با استفاده از آزمون‏های آماری Paired t-test و t-student انجام شد. یافته‏ها: دو گروه از نظر نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی‏داری نداشتند. نمرات آگاهی (53/2±8/13 در مقابل 20/3±26/8) (0001/0P