Boethius’ta Tanrı, Sıfatları Ve Teleolojik Delil - Tuncay Akgün (Dini Araştırmalar, 2015)
Bu makaledeki temel amacımız, Hıristiyan düşüncesinin oldukça erken sayılabilecek bir döneminde yaşamış olan Boethius’un Tanrı anlayışını öğrenmek, Tanrı’ya yüklediği sıfatların neler olduğunu görmek ve aynı zamanda özellikle Tanrı’nın bilgi sıfatı gibi sıfatlarla ilgili ortaya çıkan problemleri nasıl çözdüğünü anlamaktır. Yine Tann’nın varlığı hakkında sıklıkla kullanılan delillerden olan Teleolo-jik delili nasıl yorumladığını da anlamaya çalışmak olacaktır. Boethius’u seçmemizin sebebi, böylesine önemli bir filozof ile ilgili ülkemizde özellikle din felsefesi alanında yapılan çalışmaların sınırlı olmasının yanı sıra, onun, kendisinden sonra Hıristiyan felsefe ve teoloji geleneğinde birçok önemli ismi etkilemiş olmasıdır. Anselm ve Aquinas gibi kendisinden sonra yaşamış büyük Hıristiyan düşünürlerini de etkileyen böyle bir düşünürün yaşadığı dönemi de dikkate alırsak, onun din felsefesiyle ilgili temel kavramlardan bazılarını nasıl anladığını ortaya koymanın önemli olduğunu düşünüyoruz