Sociološki aspekt personalnog menadžmenta - Ivan Mandić (Ekonomski Vjesnik, 1995)
Pod sociološkim aspektom personalnog managementa podrazumijeva se promatranje ljudi na radu kao ljudskih resursa, a polazi od temelja ljudskog rada kao potrebe ljudi za stvaranjem proizvoda potrebnih njihovom opstanku. Taj humani, sociološki aspekt treba prožimati sve kategorije i instrumente personalne politike, a prvenstveno politiku zapošljavanja, uređenja radnih odnosa i uvjeta rada, utvrđivanja troškova rada i plaća, motiviranja i vođenja radnika i obrazovanja radnika. U radu je iznesen sadržaj rada personalnog managementa u hrvatskim uvjetima.