Bir Grup Hasta ve Hasta Yakınlarının İlaç Kullanımı İle İlgili Tutum ve Davranışları - Öznur Büyükturan; Buket Büyükturan (Sakarya Tıp Dergisi, 2018)
ÖZETAmaç: Bir grup hasta ve hasta yakınlarının ilaç kullanım alışkanlıklarının tanımlanması, ilaç kullanım tutum ve davranışlarının incelenmesi ve veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışmaya, Kırşehir ilinde Ahi Evran Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ ne başvuran toplam 392 kişi alınmıştır. Veriler anket formuyla toplanmıştır. Anket, başvuranların sosyo-demografik özellikleri ve ilaç kullanımına ait tutumlarını içeren sorulardan oluşmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %60,2’ si kadın, %39,8 erkek bireylerden oluşmaktaydı. Akılcı ilaç kullanım anketine katılanların %57,7 ‘ si hastalandığında ilk olarak evde var olan ilacı kullandığını belirtmişlerdir. Çalışmamızda evde bulunsun diye ilaç yazdıranların oranı %35,2 olup, %26,5‘ i doktora danışmadan ilaç kullanmadıklarını belirtmişlerdir.  Katılımcıların doktora başvurmadan ilaç kullananlar, ilaçların son kullanma tarihine bakanlar, ilacı doktorun önerdiği gibi kullananlar ve ilacın prospektüsünü okuyan birey sayısı yaklaşık yarısını oluşturmaktadır.