Leon Petrazycki - Pavel Hungr (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2001)
Více než jedno století nás dělí od chvíle, kdy vstoupil do rozhádané arény právní teorie s názorem, že původ a podstatu práva lze hledat a nalézat nejen v (platné) normě (jak to činili tehdy dominantní právní pozitivisté), nebo ve vůli vládnoucí třídy (jak se domnívali marxisté), či sociálních vztazích (jak se o to pokoušeli představitelé sociologických teorií), ale i v psychice člověka, který si uvědomuje komu a za co je zavázaný, co náleží jemu a co jiným.