KÜRTÜN GRANODİYORİTİ'NDEKİ AYRIŞMIŞ KAYA MALZEMESİNİN SINIFLANDIRILMASINDA VE MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN TAHMİN EDİLMESİNDE ELASTİK DALGA HIZININ KULLANILMASI - Şener CERYAN; Şule TÜDEŞ; Nurcihan CERYAN; Ali AYDIN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2007)
Kürtün Baraj yeri ve göl alanında (Gümüşhane, KD Türkiye) ve Kürtün-Doğankent (Giresun, KD Türkiye) karayolunda ayrışmış granitik malzemede çok sayıda heyelan gelişmiştir. Bu nedenle, Kürtün Granodiyoriti'nde kaya malzemesinin mühendislik özellikleri üzerindeki ayrışmanın etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada, söz konusu granitik kayaçlardaki ayrışma nedeniyle oluşan mineralojik ve fiziksel değişimler boyuna dalga hızların kullanılarak tanımlanmıştır. Boyuna dalga hızlarına bağlı olarak tanımlanmış Mineralojik Değişim İndeksi ve Fiziksel Değişim İndeksleri seçilen ayrışma profillerinden alınan örneklerin fiziko-mekanik özellikleri üzerindeki ayrışmanın etkilerini tahmin etmek için uygulanmıştır. Mekanik özelliklerin göreceli değişimi ile bu indeksler arasında istatiksel olarak anlamlı ilişkiler vardır. Ayni zamanda, ayrışmanın Kürtün granodiyoritindeki kaya malzemesinin mekanik davranışı üzerindeki etkisini değerlendirmek için örneğin katı kısmımdaki boyuna dalga hız ile Ceryan (1999a) tarafından suda dağılım indeksi, Mineralojik Değişim İndeksi ve Fiziksel Değişim İndekslerine bağlı olarak tanımlanan Sayısal Ayrışma indeksinin birlikte kullanılabileceği gösterilmiştir.