Toprakaltı Su Yalıtımında Beton Öncesi Sistemin Sorgulanması - Yavuz Karaşahi̇n; Çiğdem Teki̇n (Journal of Architectural Sciences and Applications, 2020)
Bu çalışmada toprakaltı yapı elemanlarının su yalıtımında beton öncesi ve sonrası sistemler irdelenerek, beton öncesi sistemlerde su yalıtım malzemesinin uygulama yapıldıktan sonra yapısal beton ile ilişkisini ve bu ilişkinin etkisini sorgulayabilecek test düzeneğinin uluslararası standartlardan uyarlanması ve test edilebilirliği sorgulanmaktadır. Türkiye’de bu sistemleri sorgulayabilmek için herhangi bir standart yer almamaktadır. Amaç beton öncesi sistemde su yalıtım malzemesinin yapısal beton ile mekanik ilişkisi üzerinden su geçirgenliğini deney ile test edebilmektir. Yapılan deneylerde beton öncesi sistemlerde herhangi bir su girişi gözlenmedi. Kullanılan deney yöntemi ile su yalıtım malzemesi ve yapısal beton ilişkisinin su geçirgenlik anlamında test edilebileceği görüldü. Bu sorgulama ile bir su yalıtım malzemesinin sadece ürün standardı ile değil, malzemenin uygulanacağı yüzey ile olan ilişkisinin sorgulanabileceği, sistem tasarımı yapılabileceği sonucunu vermektedir.