Obilježja opasne stvari : (prikaz sudske presude) - Vesna Skorupan (Poredbeno Pomorsko Pravo, 2005)
Opasna stvar u obveznopravnom smislu, određuje se prema objektivnom kriteriju s obzirom na svojstva te stvari, a ne s obzirom na trenutno psihofizičko stanje onih osoba koje ih koriste. Brod kao cjelina nije opasna stvar, ali u određenim okolnostima to može biti, kao i pojedine djelatnosti koje se obavljaju na brodu, ovisno o okolnostima u kojima se obavljaju. Rad na visokim mokrim i potpuno okomitim ljestvama (bez kuta nagiba) predstavlja bez obzira na stupanj pozornosti upotrijebljen pri radu (penjanju ili spuštanju) mogućnost pokliznuća odnosno ugrožavanja zdravlja i života osobe koja taj posao obavlja. Korištenje ovakvih ljestvi u opisanim uvjetima opasno je za život i zdravlje korisnika pa stoga one udovoljavaju svim obilježjima opasne stvari.