Hafif Düzey Zihinsel Yetersizliği Olan Ortaokul Öğrencilerine 5E Öğretim Modeliyle Kavram Öğretimi: Maddenin Tanecikli ve Boşluklu Yapısı - Taner Küçük; Eylem Bayır; Seraceddin Levent Zorluoglu (Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi, 2022)
Bu çalışmada, fen öğretiminde yaygın olarak kullanılan 5E öğretim modeli temelli öğretimin hafif düzey zihinsel yetersizliği olan öğrencilere kavram öğretimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma grubunu, ortaokul altıncı sınıfta öğrenim gören hafif düzey zihinsel yetersizlik tanılı üç kaynaştırma öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada fen bilimleri dersi altıncı sınıf “Madde ve Isı” ünitesinde bulunan “Maddenin tanecikli ve boşluklu yapıda olduğunu ifade eder.” kazanımına odaklanan ve 5E öğretim modelini temel alan ders planı hazırlanmıştır. Ders planı hazırlanırken alanyazına bağlı ihtiyaçlar ile öğretmen, öğrenci ve veli görüşmeleri sonucunda ortaya çıkan ihtiyaçların yanı sıra farklı öğretim yöntem-tekniklerine de yer verilmiştir. Araştırmada öğrenci ihtiyaçları ve farklı öğretim yöntem-teknikleri dikkate alınarak hazırlanan 5E öğretim modeli temelli öğretimin öğrencilere kavram öğretiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.