Starptautisko privāttiesību pirmsākumi viduslaiku Eiropas tiesībās: statūtistu skolas rašanās un nozīme - Aiga Mieriņa (Law: Journal of the University of Latvia, 2022)
Publikācija veltīta starptautisko privāttiesību kolīziju tiesību pirmsākumiem Eiropas valstu tiesībās. Autore aplūko vienu no ietekmīgākajām kolīziju tiesību mācībām – statūtistu izstrādāto doktrīnu, kas pastāvēja Eiropā no XIV līdz XIX gadsimtam. Kolīziju tiesību principi un kvalifikācijas pirmsākumi rodami gan itāļu, gan franču, gan nīderlandiešu, kā arī vēlākā laika vācu tiesību zinātnieku darbos. Statūtistu skola nav izveidojusies kādā noteiktā gadā vai pat gadsimtā. Tā veidojusies ilgstošā tiesību evolūcijā, apkopojot gadsimtiem uzkrāto pieredzi. Vēsturiskie, politiskie un ekonomiskie apstākļi, kā arī pastāvošā tiesiskās kārtības izpratne ir noteikusi statūtistu skolas atšķirīgo ideju ģenēzi. Tas izskaidro arī ar starptautisko privāttiesību pretrunīgo izpratni mūsdienās dažādās tiesību sistēmās. Pētījuma ierobežotā apjoma dēļ autore akcentē tikai svarīgākās statūtistu skolas atziņas, kas saglabājušas savu ietekmi līdz mūsdienām un kalpojušas par pamatu agrīnām starptautisko privāttiesību kodifikācijām.