Електронна комерція у теоретичному полі соціології - Yuriy Pachkovskyy; Olha Diachuk (Соціологічні студії, 2021)
У статті розглянуто окремі проблеми соціологічної концептуалізації електронної комерції як соціального феномену, що набуває ваги в сучасному глобалізованому суспільстві. Звернено увагу на низку підходів, які пропонуються до розгляду новітніх соціальних феноменів у межах економічної соціології. Серед задекларованих підходів особливе місце в аналізі електронної комерції посідає ринковий, що включає в себе низку дискурсів: неоінституціональний, соціокультурний, феноменологічний. Доповненням до цих теоретичних концептів при аналізі електронної комерції є концептуальні положення, опрацьовані в межах теорії інформаційного суспільства: концепції мережевого суспільства М. Кастельса, суперіндустріального суспільства Е. Тоффлера. Продуктивними з точки зору соціологічного аналізу електронної комерції авторами статті розглядаються положення теорій, що пов’язані з розвитком цифрового суспільства: концепції четвертої промислової революції К. Шваба і нової економіки (концепція повної або часткової електронної комерції Turban, Outland, King et al.).