Las i przemysł – układ symbiozy? - Małgorzata Falencka-Jabłońska (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2018)
Artykuł stanowi podsumowanie ponad 40-letnich wyników ocen i analiz wybranych komponentów biocenoz leśnych i ich skali adaptacji do kumulacji zanieczyszczeń przemysłowych oraz narastającej antropopresji. Problematykę tą przedstawiono na przykładzie oddziaływania na środowisko leśne Puszczy Kozienickiej Elektrowni „Kozienice” (największej w Polsce a od roku i w Europie opalanej węglem kamiennym). Te długoterminowe badania podjęto przed uruchomieniem elektrowni na stałych powierzchniach doświadczalnych IBL i nadal trwa ich kontynuacja, co stanowi ewenement nie tylko w skali naszego kontynentu. Drugi przykład analiz to oceny wieloletniego oddziaływania na ekosystemy leśne Huty Cynku „Miasteczko Śląskie” w Górnośląskim Okręgu Przemysłowym. Na wybranych komponentach biocenoz leśnych omówiono zróżnicowanie zmian różnorodności biologicznej na tle charakterystyk tła zanieczyszczeń oraz wdrażania proekologicznych technologii w dziedzinie ochrony środowiska.