Renal transplant alıcılarında düşük doz valgansiklovir profilaksisinin etkinliği ve güvenilirliği - Emel ISİKTAS SAYİLAR; İhsan ERGUN (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Sitomegalovirüs (CMV) infeksiyonu, böbrek nakli sonrasında en sık görülen infeksiyonlardan biridir. Sitomegalovirüs (Immunglogulin G) -seropozitif donör ve CMV-seropozitif alıcı ( D+/A+) arasında yapılan nakiller orta riskli kabul edilmektedir. Çalışmamızda renal transplantasyon yapılmış hastalarda nakil sonrası 1 yıllık dönem için düşük doz (450 mg/g) valgansiklovirin CMV kemoprofilaksindeki etkinliğini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Ocak 2016 ile Haziran 2019 tarihleri arasında böbrek nakli yapılmış 18 yaş üzerinde ardışık 68 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara 100 gün süreyle 450 mg/g valgansiklovir tedavisi verildi. Düşük doz valgansiklovirin etkinliği hastaların posttransplant 1 yıl içerisinde CMV hastalığı geçirip geçirmemeleri dikkate alınarak belirlendi.Bulgular: Sadece bir hastada (n=1/68) (%1,5) CMV hastalığı gelişti. Nakil sonrası 134. günde nedeni açıklanamayan GFR kaybı olan hastanın CMV DNA titresi pozitif geldi. Tüm grupta CMV hastalığı ilişkili akut rejeksiyon, graft kaybı, lökopeni, PTDM, fırsatçı infeksiyon veya hasta kaybı gelişmedi.Sonuç: Literatürde transplant hastalarında CMV profilaksisi için düşük doz (450 mg/g) valgansiklovir tedavisinin standart doz (900 mg/g) ile karşılaştıran çok sayıda araştırma mevcuttur. Çalışmamızda düşük doz valgansiklovirin D+/A+ orta riskli hastalarda CMV hastalığının profilaksisi için yeterli olduğu ve yan etkiye yol açmadığını gördük. Bu konu ile ilgili geniş hasta katılımlı klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.