Procedury stosowane u noworodka urodzonego przedwcześnie w oparciu o standard organizacyjny opieki okołoporodowej - Paulina Sak (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu, 2023)
Wstęp. Wcześniak to noworodek, który pojawił się na świecie zdecydowanie za szybko, a faza rozwoju w której się znajduje, nie jest jeszcze czasem, kiedy powinien przebywać w naturalnym środowisku. Dzieci te, zaraz po urodzeniu, jak i podczas swojego, czasami długiego pobytu w szpitalu mają wykonywane wiele procedur medycznych. Obecny standard organizacyjny opieki okołoporodowej uzasadnia wykonywanie tych procedur. Aby wykonać procedurę medyczną należy uzyskać świadomą zgodę matki. Ważnym aspektem jest edukacja matek, które urodziły przedwcześnie, ma ona na celu poznanie i zaakceptowanie wszystkich procedur. Prawidłowo przeprowadzona edukacja pozwana na zwiększenie wiedzy matki wcześniaka i podjęcie świadomej decyzji na wykonanie procedur medycznych.