До питання генезису правового обов’язку - T.P. Popovych (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
Розуміння поняття правового обов’язку, його ролі та місця у житті сучасного суспільства не можливе без усвідомлення того як відбувалося його становлення, які чинники впливали на його утворення, розвиток, розмаїття видів, способів реалізації і змісту. Історія зародження, становлення та розвитку правового обов’язку заслуговує на окрему увагу у правовій науці, оскільки витоки обов’язків людини, які згодом трансформуються у правові, можемо відшукати ще на ранніх етапах суспільного життя. Одночасно із зародженням людства виникає потреба у регуляції суспільних відносин між членами первісного суспільства. У процесі поступового розвитку первісне суспільство починає встановлювати певні правила поведінки, які опиралися на традиційність та звичаєвість тих чи інших дій. Такі правила здебільшого носили заборонний характер, наділяли своїх адресатів, у першу чергу, саме обов’язками у формі табу, мали колективний характер і не передбачали необхідності їх усвідомлення членами суспільства чи обґрунтування, тобто сприймалися як належне. З часом у членів такого суспільства виникали уявлення про бажану поведінку, досягнення якої, знову ж таки, обумовлювалося саме встановленням тих чи інших обов’язків. Водночас, індивіди опановували здатність нести відповідальність перед суспільством, утримуватися від небажаних дій і, навпаки, обирати найбільш суспільно корисний варіант поведінки, що, відтак, свідчить про поступовий розвиток обов’язку як міри належної поведінки.