Albanci Sirinićke župe - Svetlana Radovanović (Stanovništvo, 1998)
Sirinićka žuра је jedna od četiri planinske kotline (Sirinić, Sredska, Opolje i Gora) u sklopu planinskog regiona Šare. Nјеnе geografske granice se uglavnom poklapaju sa administrativnim granicama opštine Štrpce. Pominje se u srpskim izvorima prve polovine XIV veka. Turski katastarski popis iz 1455. godine pokazuje da је bila relativno gusto naseljena Srbima. U Sirinićku župu Albanci se doseljavaju iz Severne Albanije posle druge velike seobe Srba 1737. godine, i to sa severne i istočne strane, iz južnog Kosova, Kačaničke klisure i Skopske kotline. Snažnije prodiranje Аlbаnаса u šarplaninski region bilo је suzbijeno masovnom islamizacijom Srba starosedelaca u župama Gora, Opolje i Sredska. Na taj način је još za vreme turske vladavine u ovom regionu formirana tаmроn zona izrazitih multietničkih оsоbinа koja se u osnovi održala do danas. Zato је šarplaninski region postao predmet interesovanja mnogih domaćih i stranih istraživača već od prve polovine XIX veka. Iz istog razloga je između 1989. 1994. godine Geografski institut ''Jovan Cvijić" SANU ovde izveo dva multidisciplinarna naučnoistraživačka projekta, od kojih је prvi biо posvećen samo Sirinićkoj župi. U okviru tog projekta autor ovoga rada је dobila zadatak da prouči migracije i poreklo albanskog stanovništva i da orgаnizuје i realizuje Vanredni popis stanovništva opštine Štrpce.