Wiele „jeszcze” dzieciństwa, czyli istota komunikacji dziecka-umysłu - Giuseppe Annacontini (Konteksty Pedagogiczne, 2014)
Artykuł omawia charakterystyki „metalogiczne” zabawy i działalności dziecka, mając za podstawę studia Batesona. Z tej perspektywy rozważa, w sposób oryginalny, pytanie: „w jaki sposób komunikują się i myślą dzieci?”. Celem niniejszego tekstu jest podkreślenie wartości naukowej, heurystycznej i eksperymentalnej procesów kognitywnych i emotywnych dzieci ze względu na ich kompetencję ekologiczną, którą wykazują się w każdym zdobywanym doświadczeniu.