ТРАНСФОРМАЦІЯ СВЯТКОВОЇ КУЛЬТУРИ ПІД ВПЛИВОМ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ - Тарас Григорович Кузьменко (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2022)
Мета статті — схарактеризувати розвиток сучасної святкової культури під впливом Революції гідності та дослідити її вплив на сучасні культурні процеси в Україні. Святкова культура об’єднує різні історико-культурні етапи життя українського суспільства. Водночас на сучасному етапі розвитку свята набувають нових виражальних і символічних форм, об’єднують громадян спільними ідеями, створюють той духовний стрижень, що нас єднає у свідому націю. Методологія дослідження передбачає використання загальнонаукового, історичного, порівняльного, аналітичного та аксіоматичного методів для системного аналізу процесу впливу Революції гідності на святкову українську культуру ХХІ ст. Наукова новизна полягає в тому, що в статті окреслено загальні тенденції розвитку українського святкового календаря після подій Революції гідності та в контексті російсько-української війни, оскільки саме суспільні виклики сьогодення впливають на зміни нового святкового календаря українців. Висновки. Схарактеризовано розвиток сучасної святкової культури під впливом Революції гідності та досліджено її вплив на сучасні культурні процеси в Україні. Показано трансформацію традиційних і звичних для нас свят. На прикладах запровадження державних свят та пам’ятних дат продемонстровано взаємозв’язок головних подій суспільного життя зі святковим календарем країни. Доведено, що українська святкова культура, як феномен українського народу, здійснює активний вплив на розвиток та формування національної ідентичності як молодого покоління, так і дорослого населення країни. Отже, унікальність духовного багатства українського свята робить його неоціненним педагогічним доробком для виховання молоді, збереження національних традицій для прийдешніх поколінь.