MANIFESTĂRI CLINICE ÎN INTOXICAŢIA CU DENTOCALMIN - Violeta Ştreangă; N. Nistor; Cătălina Ionescu; Cristina Jităreanu; Irina Ciomaga (Romanian Journal of Pediatrics, 2012)
Dentocalminul este un anestezic de contact, analgezic şi antiseptic utilizat pentru tratament local în stomatologie. Intoxicaţia cu această substanţă determină manifestări clinice grave datorate lidocainei şi fenolului, principalii constituenţi activi. Prezentăm cazul unui sugar de 11 luni intoxicat accidental cu dentocalmin, internat cu stare de rău convulsiv urmat de stop cardiorespirator. A fost resuscitat şi ventilat mecanic timp de 24 ore. Evoluţia a fost favorabilă, în pofi da dozei toxice mari şi a complicaţiilor survenite ca urmare a intubării orotraheale – pneumotorax, pneumomediastin şi emfi zem subcutanat cervical şi toracic, copilul fi ind externat după 10 zile, cu stare generală bună, fără sechele neuropsihice.