Pengkid dan Tomboi Menurut Perspektif Islam dan Perspektif Undang-Undang Jenayah Syariah - Siti Nazihah binti A.Hanni @ Zalanni; Hajah Mas Nooraini binti Haji Mohiddin (Al-Rāʾiq, 2020)
Istilah pengkid dan tomboi adalah merujuk kepada golongan wanita yang berperwatakan dan berkelakuan seperti lelaki. Kajian ini akan membincangkan isu golongan tomboi dan pengkid dari perspektif Islam dan Perundangan Jenayah Syariah. Seterusnya, kajian ini akan cuba menganalisis peruntukan-peruntukan yang berkaitan dengan golongan tomboi dan pengkid di dalam Perintah Kanun Hukuman Jenayah Syariah, 2013. Untuk mencapai objektif, kajian ini akan menggunakan pendekatan kualitatif yang merangkumi kaedah temubual dan perpustakaan untuk mendapatkan maklumat yang mendalam dan menyeluruh. Hasil kajian menunjukkan bahawa, dari segi Akta perundangan, tiada terdapat peruntukan yang khusus bagi golongan ini, menambahkan kesukaran pihak berkuasa untuk mengambil tindakan dari segi perundangan. Sungguhpun demikian, Perundangan Syariah telah menyediakan peruntukan undang-undang yang lebih luas berbanding Perundangan Sivil bagi kesalahan-kesalahan yang melibatkan perlakuan luar tabie’. Justeru, dicadangkan untuk membuat pengemaskinian undang-undang yang sedia ada dan penguatkuasaannya. Pihak penguatkuasa perlu bertindak lebih progresif dalam menguatkuasakan undang-undang jenayah Islam demi membanteras dan mengawal gejala tomboi dan pengkid. Kajian ini diharap akan memberi sumbangan pengetahuan dan menjadi panduan kepada pihak-pihak berkepentingan dalam melaksanakan undang-undang jenayah Syariah, di samping menjadi panduan kepada penyelidikan pengamal perundangan pada masa akan datang.