Gebelik Döneminde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Ebelerin Rolleri - Burcu Avcıbay; Şule Gökyıldız Sürücü; Rukiye Sülü; Ebru Gözüyeşil (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 2022)
Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp uygulamaları, gebelik sırasında yakınmaları gidermek için sıklıkla başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Dünya genelinde gebelerin geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlere başvurma sıklığı %1-87 arasında değişmektedir. Gebelikte bitkisel ürünlerin kullanımı teratojenik etki gösterebilmesi nedeniyle bazı önemli dernekler tarafından önerilmese de gebelikte bitkisel yöntemler sıklıkla tercih edilmektedir. Gebelikte yaşanan bulantı-kusma için en çok tercih edilen yöntemler akupunktur, zencefil ve hipnozdur. Uyku problemleri için ayurveda tıbbı, papatya çayı, lavanta yağı, müzik terapisi ve gevşeme egzersizleri, bel, sırt ve pelvik ağrı yönetiminde en çok aromaterapi tercih edilmektedir. Gebelikte hissedilen yorgunluk, yoga, egzersiz ve ginseng ile stres, anksiyete ise müzik terapisi ve aromaterapi ile giderilebilmektedir. Literatürde gebelikte yaşanan rahatsızlıkların giderilmesinde ebeler tarafından, geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarının etkisinin ortaya konulduğu çalışmalar yer almaktadır. Ebelerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına yönelik farkındalıklarının arttırılması ve bu konudaki danışmanlık rolleri oldukça önemlidir. Bu derleme, gebelik döneminde yapılan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ve bu konuda ebelerin rollerini belirtmek amacıyla hazırlanmıştır.