Wpływ Europejskiego kodeksu łączności elektronicznej na ochronę danych osobowych i prywatności użytkowników usług OTT-1 (usług łączności interpersonalnej) - Xawery Konarski (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2020)
Wejście w życie Europejskiego kodeksu łączności elektronicznej ma ogromne znaczenie dla ochrony prywatności użytkowników usług Over-the-Top (OTT), określanych również jako „usługi świadczone ponad siecią”, które kwalifikują się jako usługi łączności interpersonalnej (art. 2 pkt 5). Przykładem takich usług są m.in. komunikatory i poczta internetowa. Ograniczenia przewidziane w art. 5, 6 i 9 dyrektywy 2002/58/WE („dyrektywa o prywatności i łączności elektronicznej”) mają bezpośrednie zastosowanie do dostawców tych usług. W konsekwencji w większości przypadków przetwarzanie informacji zawartych w łączności elektronicznej i powiązanych metadanych wygenerowanych w trakcie świadczenia usług OTT-1 wymaga zgody użytkownika. Jedyne wyjątki mogą być prawnie dozwolone zgodnie z art. 15 ust. 1 dyrektywy o prywatności i łączności elektronicznej.