«Farlig for sine omgivelser»<subtitle>Forståelser av kvinnelige pasienters farlighet ved Rotvoll asyl i årene 1930–1954</subtitle> - Maria Antonie Sæther (Historisk Tidsskrift, 2023)
Artikkelen diskuterer forståelser av kvinnelige pasienters farlighet ved Rotvoll asyl i årene 1930–1954. I artikkelen undersøkes det hvordan og hvorfor farlighetsbegrepet ble brukt om kvinnelige pasienter i psykiatrien, i tillegg til hvordan kvinnelige pasienters atferd og farlighet ble håndtert. Artikkelen viser at farlighetsbegrepet ble brukt uformelt av pårørende og distriktsleger ved innleggelse, som oftest i sammenheng med voldsom og truende atferd. Disse uformelle farlighetserklæringene fulgte ikke nødvendigvis pasientene etter innleggelse, fordi asylets ansatte foretok egne vurderinger av pasientene.