Instytucja prawna łańcucha dostaw w ustawie "offshore" - Paweł Laskowski (Studia Prawnicze KUL, 2023)
Artykuł prezentuje proces badawczy, którego cel poznawczy dotyczył szczegółowych unormowań wyinterpretowanych z przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o promowaniu wytwarzania energii elektrycznej w morskich farmach wiatrowych, Dz. U. z 2021 r. poz. 234, 784, 1093, 1642. Potrzeba badań wynikała z unormowania przez prawodawcę, po raz pierwszy w tak szerokim zakresie, tematyki offshore w polskim systemie prawa, jak i możliwości rozwoju odnawialnych źródeł energii na niespotykaną dotychczas skalę zainstalowanej mocy. Podstawowym obszarem badawczym było prawo gospodarcze publiczne. Główny problem badawczy został zawarty w pytaniu: jaki jest jurydyczny rezultat wprowadzenia zagadnienia z dyscypliny nauki o zarządzaniu, którym jest łańcuch dostaw, do ustawy z dnia 17 grudnia 2020 r. o promowaniu wytwarzania energii elektrycznej w morskich farmach wiatrowych? W procesie badawczym jako metodę zastosowano analizę formalną instytucji prawnych. Badania doprowadziły do wyodrębnienia z ustawy łańcucha dostaw jako instytucji prawnej, obszernego jej opisania oraz sklasyfikowania.