Pojęcie wartości. Kilka refleksji w perspektywie poglądów Jana Pawła II - Grzegorz Łuszczak (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2017)
Autor w publikacji odnosi się do wartości w kontekście teoretycznym. Swoje rozważania odnosi nie tylko do zinterpretowania zagadnienia, ale zaprezentowania funkcji, modeli i kategoryzacji wartości. Kwintesencją jest analiza systemu wartości w nurcie nauczania Jana Pawła II. Publikację kończy refleksja autora.