YSA TABANLI SİSTEMLER İÇİN GÖRSEL BİR ARAYÜZ TASARIMI - Ramazan BAYINDIR; Ömer SESVEREN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2008)
Teknolojik gelişmelere paralel olarak, klasik kontrol algoritmaları yanında yapay zeka yöntemleri sistemlerin kontrolünde kullanılmaya başlanmıştır. Yapay zeka uygulamalarının artması bu alanda eğitimi zorunlu hale getirmiştir. Bu makalede Yapay Sinir Ağları'nın (YSA) etkin bir şekilde öğrenilmesi, kavranması için hazırlanan bilgisayar tabanlı yapay sinir ağları yazılımı sunulmuştur. Geliştirilen yazılım ile yapay sinir ağının iterasyon sayısı, momentum katsayısı, öğrenme oranı, etkinlik fonksiyonu gibi bileşenleri değiştirilerek, verilere göre yapay sinir ağının eğitimi ve test işlemi yapılabilmektedir. Çalışma sonucunda, yapay sinir ağları yapısının gerçek zamanlı uygulamalara kolaylıkla adapte edilebileceği görsel bir eğitim seti elde edilmiştir.