СОЦІАЛЬНА ВРАЗЛИВІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ТА ЇЇ ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Ольга Риндзак (Економіка та суспільство, 2021)
Статтю присвячено розвитку теоретико-методологічних основ дослідження соціальної вразливості населення. Сформульовано її авторське визначення як властивості людини (групи, спільноти), яка характеризує міру її здатності справлятися зі складними життєвими обставинами у балансі чутливості, стійкості та гнучкості. Вона включає її спроможність сприймати, протистояти, протидіяти, трансформуватися та відновлюватися під дією несприятливих чинників. Уточнено суть таких суміжних понять: виклик, ризик, небезпека, загроза. Розроблено концептуальну схему дослідження соціальної вразливості через призму основних її детермінант та деструктивних чинників. Вона показує, що ступінь вразливості визначають індивідуальні властивості людини та низка геопросторових, економічних, політичних, інституційних чинників. Крім того, проаналізовано одну з найпоширеніших проявів вразливості – бідність.