Державний контроль за додержанням законодавства про працю: наукові реалії сьогодення - I.V. Kostenko (Аналітично-порівняльне правознавство, 2022)
В умовах карантинних обмежень та дистанційної роботи масово порушуються права особи на працю, що надає актуальності досліджених питань. В статті висвічуються питання організації державного контролю за діяльністю суб’єктів господарської діяльності та роботодавців Державною службою України з питань праці в умовах мораторію та карантинних обмежень, на рахунок виконання вимог трудового законодавств щодо офіційного оформлення найманої праці, дотримання трудових стандартів, надання трудових гарантій працівникам в разі виявлення порушень трудового законодавства. Метою даної статті є дослідження ролі контролю за додержанням законодавства про працю та  надання  пропозицій та рекомендацій щодо удосконалення інституту контролю за додержанням законів про працю. Нами розглянуто систему штрафних санкції за порушення законодавства про працю. Окремо розглянуто вплив заборони (мораторію) на проведення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Досліджено сучасні тенденції реформування діяльності Держпраці та  інспекторів праці. У висновках до статті ми пропонуємо започатковувати передовий досвід інших країн, зокрема, нам бракує налагодженої системи контролю за додержанням трудового законодавства, оновленої процедури перевірок, як планової, так і позапланової,  прозорості у витраті коштів, які були отриманні зі сплати штрафних санкцій за порушення трудового актів законодавства про працю (в першу чергу це неофіційне працевлаштування, недотримання гарантійних та компенсаційних виплат працівникам та порушення охорони праці, травматизм у тому числі зі смертельними наслідками), та ухилення від податків, які передбачені законодавством за кожного найманого працівника.