Fitokimyasalların Antiviral Etkileri - Tuğba Demir; Özlem Akpinar (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2021)
Bitkilerdeki aktif fitokimyasalların genetik ve fonksiyonel olarak çeşitli virüslere karşı tedavi edici uygulamalara sahip olduğu birçok çalışmayla desteklenmektedir. Bu ajanların antiviral mekanizması, serbest radikal moleküllerinin oksidatif zararlarına karşı koruma kapasiteleri, DNA'nın inhibisyonu, RNA sentezi veya viral çoğalmanın engellenmesi gibi bir çok mekanizma ile açıklanabilir. Çok sayıda epidemiyolojik ve deneysel çalışma, fitokimyasalların ümit verici antiviral aktivitelere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı bitki ekstraktlarının ve fitokimyasalların antiviral özelliklerini ve etkin antiviral uygulamalarına yönelik araştırmaları derlemektir.