تأثیر پودر گیاه چویر (Ferulagoangulata) بر کبد و فرآسنجه های خونی بلدرچین ژاپنی مسموم شده با تتراکلریدکربن - فیروز صمدی; عبدالحسین پورخنجر; فرزانه گنجی; صبا صمدی (پژوهشهای علوم دامی ایران, 2014)
این مطالعه به منظور بررسی خواص آنتی اکسیدانی گیاه چویر در بلدرچین ژاپنی مسموم شده با تتراکلریدکربن انجام شد. در این آزمایش از 80 قطعه جوجه بلدرچین یک روزه با 4 تیمار، 4 تکرار و 5 قطعه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل دو سطح پودر چویر ( 0 و 5/1 درصد) و تتراکلریدکربن (0 و 1 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) استفاده شد. طول دوره آزمایش 42 روز بود و در این مدت پرنده ها دسترسی آزاد به آب و خوراک داشتند. در پایان دوره آزمایش، از ورید بال تمام پرنده ها (20 پرنده در هر تیمار) جهت اندازه گیری فرآسنجه های خونی و آنزیم های کبدی خون گیری شد. همچنین برای مطالعه بافت شناسی از بافت کبد نمونه برداری شد. خوراک مصرفی و افزایش وزن بدن در دوره های مختلف پرورش و ضریب تبدیل در کل دوره پرورش تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار داشتند (05/0>P). پودر گیاه چویر در سطح 5/1 درصد، غلظت های کلسترول کل و HDL-کلسترول سرم خون را به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P)، اما افزایش مقادیر تری گلیسرید و LDL-کلسترول سرم خون از نظر آماری معنی دار نبود. تتراکلریدکربن غلظت های آنزیم های کبدیAST، ALT و ALP سرم خون را به طور معنی داری افزایش داد (05/0>P)، در حالی که استفاده توام پودر چویر و تتراکلریدکربن منجر به تعدیل اثرات منفی تتراکلریدکربن در خصوص آنزیم های ASTو ALT شد (05/0>P). نتایج حاصل از بررسی های بافت شناسی نیز نشان داد که پودر گیاه چویر می تواند محافظ کبد در برابر مسمومیت تتراکلریدکربن -باشد. به طور کلی این مطالعه نشان داد که پودر گیاه چویر می تواند اثرات استرس اکسیداتیو ناشی از تتراکلریدکربن را کاهش دهد.