بررسی تاثیر ترتیب نمونه گیری از آندوسرویکس و اگزوسرویکس بر نتایج پاپ اسمیر - کبری میرزاخانی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار, 1970)
زمینه و اهداف: سرطان رحم یکی از شایع ترین سرطان های جهان است که امروزه از پاپ اسمیر برای تشخیص اولیه آن استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر ترتیب نمونه گیری از آندوسرویکس و اگزوسرویکس بر نتایج پاپ اسمیر زنان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی امام رضا (ع) در مشهد انجام گردیده است. روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، تعداد 211 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و از کل نمونه ها دوبار به فاصله یک ماه، نمونه گیری به دو روش ابتدا آندوسرویکس و سپس اگزوسرویکس (گروه شاهد) و ابتدا اگزوسرویکس و سپس آندوسرویکس (گروه مورد) نمونه گیری بعمل آمده است. تعداد اسمیرهای غیر قابل تفسیر و یا با محدودیت در تفسیر به علت وجود خون، خراب شدن نمونه در اثر خشک شدن در هوا و وجود سلول های آندوسرویکس در دو روش آزمایش مقایسه شدند. از آزمون آماری مجذور کای و مقایسه نسبت ها برای تعیین اختلاف معنی دار بین کیفیت و کفایت نمونه های پاپ اسمیر در دو روش تهیه پاپ اسمیر استفاده شد. یافته ها: 97.2 درصد از نمونه های تهیه شده به روش نمونه گیری ابتدا اگزوسرویکس و سپس آندوسرویکس و 96.7 درصد از نمونه های تهیه شده به روش نمونه گیری ابتدا آندوسرویکس و سپس اگزوسرویکس حاوی سلول های آندوسرویکس بودند که با انجام آزمون آماری مقایسه نسبت ها، از نظر وجود سلول های آندوسرویکس در دو روش نمونه گیری اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نمونه های با محدودیت در تفسیر به علت وجود خون در نمونه گیری ابتدا آندوسرویکس و سپس اگزوسرویکس بیشتر بود (0.00003). نمونه های غیر قابل تفسیر و یا با محدودیت در تفسیر به علت خراب شدن نمونه ها در اثر خشک شدن آن در هوا مشاهده نشد و از این نظر در دو گروه، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتیجه گیری: نمونه های تهیه شده به روش نمونه گیری ابتدا اگزوسرویکس و سپس آندوسرویکس کیفیت مطلوب تری دارند چرا که در این روش نمونه های با محدودیت در تفسیر به علت خون، کاهش می یابد.