La llibertat religiosa en l'àmbit de l'ensenyament - Carme Tolosana (Revista Catalana de Dret Públic, 2006)
L’aparició dels sistemes d’instrucció pública va lligada al naixement de l’Estat modern. Cal confiar en l’educació com a l'instrument fonamental per a la formació de la nova ciutadania. L’educació és defensada pels il·lustrats i pels liberals, i també pel proletariat revolucionari com a mitjà de desenvolupament de la consciència de classe dels sectors socials més oprimits. Uns i altres coincideixen a reconèixer el potencial emancipador de l’educació. Però també els sectors més conservadors de la societat  poden considerar l’educació com a mecanisme de perpetuació de la seva influència a partir del control de les consciències; aquest ha estat el posicionament de l’Església catòlica en la societat espanyola, fins i tot en el moment present, des de les seves veus oficials.