Структура та діяльність органів соціального забезпечення румунської окупаційної адміністрації в Одесі (1941-1944 рр.) - Олександр Бабіч (Старожитності Лукоморʼя, 2021)
У статті досліджується структура, законодавче забезпечення та соціальна політика органів піклування румунської окупаційної влади в Одесі в 1941-1944 роках. Надано загальну характеристику ефективності румунських органів патронату в окупованому місті та наведені нормативні документи та правові акти, що регулювали питання соціального забезпечення населення Трансністрії. Встановлена кількість слабо захищених верств населення, кількість збережених та створених закладів соціального захисту, форми їх роботи та норми фінансування. Відпрацьовані архівні фонди Губернаторства, Пенсійного відділу, Патронажної Ради соціального опікунства Примарії Одеського муніципалітету, Дирекції охорони здоров’я Губернаторства Трансністрії, Медично-санітарної дирекції Одеського муніципалітету що зберігаються в Державному архіві Одеської області. Дано оцінку юридичним нормам об’єднаних в накази та розпорядження Губернаторства Трансністрії та їх адекватності та ефективності тим цілям і вимогам, які вони регулювали у соціальній сфері окупованого міста та губернії.