Środowisko lokalne jako źródło cennych wartości dla dzieci przedszkolnych – z doświadczeń Miejskiego Przedszkola nr 8 Montessori w Jarosławiu - Agnieszka Molter (Edukacja, Terapia, Opieka, 2022)
Współpraca placówek przedszkolnych ze środowiskiem lokalnym jest dziś stałym elementem pracy dydaktycznej, wychowawczej i opiekuńczej. Przedszkola odnajdują w środowisku lokalnym cenne wartości dla edukacji dzieci przedszkolnych w instytucjach, organizacjach i osobach, a także w rodzicach. W środowisku promowana jest także wartość wychowania przedszkolnego. Współpraca ze środowiskiem lokalnym przynosi wymierne korzyści w postaci wiedzy i umiejętności dzieci, zwłaszcza w odniesieniu do kompetencji społecznych i obywatelskich. Dobrze funkcjonująca placówka przedszkolna to taka, która we właściwy sposób działa na rzecz środowiska i pokazuje dzieciom w nim to, co najcenniejsze.