İBN HALDÛN'UN TESPİTLERİNE GÖRE MEMLÜK DEVLETİ YARGI SİSTEMİ - Morimoto Koseı; Muhammed Tayyib Kılıç (İstem, 2013)
İbn Haldun Memlük Döneminde 1384-1406 yılları arasında çeşitli kereler atanmak suretiyle altı defa başkadılık görevini ihdas etmiştir. İbn Haldun başkadı olarak atanınca Memlük adlî teşkilatının büyük bir yozlaşmayla yüz yüze olduğunu görmüş ve bu kötü durumu ıslah etmek için bir takım teşebbüslerde bulunmuştur. Onun mevcut yapıyı ıslah yönündeki bu çabaları yerleşik düzeni rahatsız etmiş ve İbn Haldun çeşitli engellemelerle karşılaşmıştır. Elinizdeki bu makale İbn Haldun‘un otobiyografik eseri et-Tarif‘ten yola çıkarak, İbn Haldun‘un başkadılık yaptığı dönemi, bu dönemin özelliklerini ve İbn Haldun‘un konuyla ilgili değerlendirmelerini ele almaktadır