Кад је Хјуз срео Попу - Bojana Aćamović (Књижевна историја, 2021)
Најновија монографија Зорице Ђерговић-Јоксимовић спада у ред оних студија које самим појављивањем доносе значајан помак у области књижевних истраживања. Ауторка се посветила теми која већ више деценија чека на темељнију обраду – узајамном прожимању поетика Теда Хјуза и Васка Попе, двају истакнутих модерних песника, као и запаженом Попином утицају на Хјузово дело. Кроз дванаест сликовито насловљених поглавља представљени су биографски и библиографски подаци који осветљавају околности настанка Попиних и Хјузових кључних збирки, као и преводна и креативна рецепција Попе у Енглеској и Хјуза у Југославији и Србији. Највећи део студије посвећен је помном разматрању и упоредној анализи конкретних поетичких елемената који повезују ова два песника и оних аспеката где се уочава одјек Попине поетике у Хјузовом делу.