FUTBOL VE HAVACILIĞI BİRLEŞTİREN GİRİŞİM: TAYYARE KUPASI - Emin Kurt (History Studies, 2023)
Türkiye’de havacılığın kuruluş çalışmalarına 1911 yılında başlanmasına karşılık Türk askeri ve sivil havacılığı Cumhuriyetin kurulmasından sonra büyük bir atılım ve ilerleme içerisine girdi. Bu ilerlemede Türk Hava Kurumunun kurulması sonrası kurum tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin ve başlatılan “Tayyare İanesi” kampanyasının katkısı büyüktür. Türk Hava Kurumu, gelirlerini artırmanın ve düzenli bir hale getirmeye çalışmasının yanında hemen hemen her alanı havacılık ile birleştirmeye ve Türk havacılığı için bir gelir kaynağına dönüştürmeye çalışmıştır. Türk havacılığına gelir sağlamak için faydalanılmaya çalışılan alanlardan birisi de spor özellikle de futbol oldu. Türk Hava Kurumunun kuruluşundan itibaren Türk futbol takımları arasında yapılan münferit karşılaşmalar ile gelir elde edilmeye gayret edildi. 1935 yılında başlatılan “Tayyare Turnuvası” ile bu girişim yurt geneline yayılmaya çalışıldı. Büyük şehirlerdeki dört, küçük şehirlerdeki en güçlü iki takımın katılması ile düzenlenen turnuvada, Türk halkının futbola duyduğu ilgiden faydalanılarak gelir elde edilmeye çalışıldı. Konunun öznesi durumundaki Türk Hava Kurumu arşivinin tasnif edilmemiş ve araştırmacılara kapalı olması nedeniyle söz konusu turnuvaya ait bilgiler dönemin süreli yayınlarından araştırılarak, Türk futbolunu sayesinde kurulmak istenen etkin ve modern hava gücüne ne kadar bir maddi katkı sağlandığı tespit edilmeye çalışıldı.