Порівняльний аналіз стартап екосистем в моделях розвитку країн Східної Європи: досвід для повоєнної відбудови України - Dmytro Antoniuk; Kateryna Antoniuk (Менеджмент та підприємництво: тренди розвитку, 2023)
Потужним стимулом для відновлення науково-технічного потенціалу країни в умовах величезних людських, економічних та інфраструктурних втрат може стати збереження та відбудова стартап-індустрії на основі модернізації стартап екосистеми. Ґрунтовний аналіз ключових складників екосистеми підтримки стартапів, проблем їх формування та розвитку дозволи сформувати гіпотезу про доцільність використання досвіду країн східної Європи та його адаптації до соціально-економічних та політичних умов України. Дослідження передбачало використання методів теоретичного узагальнення, діалектики, аналізу та систематизації, групування, кабінетних досліджень. В статті обґрунтовано концептуальні напрями удосконалення стартап екосистеми нашої держави на етапі її повоєнного відновлення, а саме: стимулювання інновацій та створення сприятливого інституціонального середовища, формування культури підприємництва, зокрема молодіжного, вдосконалення інституціональної інфраструктури підтримки стартапів, залучення глобальних партнерів і зовнішніх інвестицій, модернізація інформаційного простору та забезпечення захисту даних.