بررسی رسش عصبی ناقرینگی گوشی در شنوایی دایکوتیک در کودکان 6 تا 12 سال - صغری یحیی پور رضاکلائی; محمد ابراهیم مهدوی; سید مهدی طباطبایی (Ṭibb-i Tavānbakhshī, 2018)
مقدمه و اهداف با ارائه همزمان محرکهای گفتاری به گوشها میتوان توانایی یکپارچه سازی شنوایی مغز را از طریق آزمون های دایکوتیک بررسی کرد. امروزه ارزیابی شنوایی دایکوتیک یکی از متداولترین روشها برای تشخیص و پایش درمان اختلال پردازش شنوایی در کودکان به شمار میرود. دو آزمون کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی برای استفاده در زبان فارسی بومیسازی شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر سن بر نتایج این آزمونها در کودکان انجام شد. مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع مشاهدهای بوده که به روش توصیفی–تحلیلی انجام شد. جمعآوری اطلاعات به روش مشاهدهای بوده است. 241 دانشآموز شامل 122 پسر (6/50%) و 119 دختر (4/49%) با محدوده سنی 6 تا 12 سال و میانگین سنی 30/9 و انحراف معیار (9/1) سال شرکت کردند که در فرکانسهای 8000-250 هرتز سطح شنوایی 15 دسیبل HL یا کمتر داشتند. سایر معیارهای ورود شامل: نداشتن سابقه اختلالات شنوایی، گوش و اعصاب (مشخص شده از طریق معاینه،آزمونهای شنوایی و مصاحبه شفاهی)، ناقرینگی آستانهای کمتر از 10 دسیبل در گوشها بود. راست دست یا چپ دست بودن کودکان از طریق پرسشنامه چاپمن-چاپمن تعیین شد. تمامی کودکان اختلال یادگیری و بیماری خاصی نداشتند. آزمونهای کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی در سطح 70 دسیبل HL انجام شد. برتری گوشی به دو روش برتری گوش راست و برتری گوش غالب محاسبه شد. اثر سن بر میزان برتری گوشی بررسی گردید. یافته ها نتایج نشان داد که با افزایش سن کودکان از 6 تا 12 سال امتیاز هر دو گوش در هر دو آزمون کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی افزایش مییابد؛ به طوری که امتیاز گوش راست در آزمونهای کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی به ترتیب با شیب 4/4 و 8/1 درصد بر سال و امتیاز گوش چپ به ترتیب با شیب 4/5 و 4/3 درصد بر سال افزایش یافته است. رشد سریعتر امتیاز گوش چپ باعث کاهش برتری گوشی با افزایش سن در هر دو آزمون فوق شد. به طور کلی برتری گوش غالب برای هر دو آزمون به طور معناداری بزرگتر از برتری گوش راست به دست آمد. میانگین برتری گوش راست با میانگین برتری گوش غالب در هر دو آزمون کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی بین دو جنس مذکر و مونث و بین کودکان راست دست با کودکان چپ دست تفاوت معناداری نداشت و این تفاوت معنادار، به تفکیک گروه سنی نیز مشاهده نگردید. نتیجه گیری امتیاز گوشها در آزمونهای کلمات رقابتی کودکان و اعداد دایکوتیک تصادفی مستقل از جنسیت و دست برتری با افزایش سن کودک افزایش مییابد که به کاهش فزاینده ناقرینگی گوشی در کودکان از سن 6 تا 12 سال میانجامد. برتری گوش غالب روش محافظهکارانهتر، برای اندازهگیری برتری گوشی محسوب میشود.