Od idealnih jezikovnih struktur k strategiji realnega govora - Primož VITEZ (Slavistična Revija, 1999)
Prispevek se s splošnojezikoslovnega stališča loteva vprašanja govornega sporazumevanja, njegovega sistemskega izvora in realne pojavnosti. Kljub izraziti neidealnosti govornih tvorb uspešnost sporazumevanja ni ogrožena, če udeleženci upoštevajo posebnost komunikacijskih situacij v skladu z namenom govornih sporočil. Odnos med jezikovno normo in govorno rabo tako ostaja v okviru pojmovanja prožne stabilnosti.