Üniversite Öğrencilerinin İklim Değişikliği Endişe Düzeylerinin Belirlenmesi - Galip Usta (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
İklim değişikliğinin, dünyayı tehdit eden önemli sorunlardan biri haline geldiği ve bu konuya Paris Anlaşması'nda geniş bir şekilde yer verildiği belirtilmiştir. Bu çalışmada, iklim değişikliği konusunda farkındalık algısının yüksek olması beklenen ve toplumsal yönetişime pozitif katkı sunma potansiyeli bulunan üniversite öğrencilerinin iklim değişikliği endişe düzeylerinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını en aza indirmeye yönelik çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Çalışmada; katılımcıların %96’sının 18-23 yaş aralığında olduğu, yaş ile kaygı puanı arasında (r=0,080; p=0,041), yaş ile çaresizlik puanı arasında (r=0,087; p=0,026) ve yaş ile iklim değişikliği endişe ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,086; p=0,029). Katılımcıların %59,9’unu kadınlar oluşturmakta ve cinsiyete göre kaygı, çaresizlik puanı ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p