Орталық Азиядағы геосаяси жағдай және Қытай.Геополитическое положение Центральной Азии и Китай - D. K. Turkpenova (Әл-Фараби Атындағы Қазақ Ұлттық Университеті хабаршы шығыстану сериясы, 2016)
Берілген мақалада Қытай Халық Республикасының Орталық Азия елдерімен негізгі геосаяси мүдделері, елдермен көпжақты қатынастары, идеологиядағы, қоғамдық құрылыстағы, экономикалық даму деңгейіндегі,дәстүрлердегі, мәдениеттегі айырмашылықтарға қарамастан елдер арасындағы жан-жақты байланыстардың қалыптасуы қарастырылады. Орталық Азия мемлекеттерінің Қытаймен қатынастардағы құжаттардан көрінетін жаңа қатынастардың бұл принципі осы елдердің мүдделеріне сай келіп, мемлекетаралық байланыстардың жалпыға бірдей халықаралық нормаларын көрсетеді. В данной статье рассматриваются проблемы взаимоотношений Китайской Национальной Республики и стран Центральной Азии. Геополитические, экономические, культурные и т.д. интересы КНР по отношению к странам Центральной Азии. Освоения Китая углеводородных и других сырьевых ресурсов, формирования соответствующей транспортной инфраструктуры по обеспечению экспорта в китайском направлении промышленного сырья, а также увеличения импорта в рассматриваемые государства промышленных товаров и услуг.