Nasıl Bir Şiî-Sünnî Birlikteliği? - Cemil Hakyemez (Eskiyeni, 2012)
Şianın, içerisinde barındırdığı alt kollarıyla birlikte ayrı bir mezhep olarak ortaya çıkışı, bu fırka mensuplarını bir nevi Müslüman toplumların muhalefet hareketi konumuna getirmiş ve böylece geri kalan Müslümanların Sünnilik adı altında bir araya gelmelerine neden olmuştur. Bu şekilde Şiilik ve Sünnilik olarak iki ana bünyeye bölünen Müslümanlar, asırlarca kendilerini meşgul edecek bir mezhep kavgasının içine girmiş oldular.