I. II. ve III. Dini Yayınlar Kongreleri - Nida Sümeyya Çetin (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2019)
Ülkemizde dini alanda yapılan yayınların aslına uygun, orijinal, içinde bulunulan çağın süreçlerini içerecek, bilimsel ve fikri açıdan kaliteli olabilmesi adına Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilki 2003 yılında olmak üzere günümüze kadar aralıklarla yedi kez “Dini Yayınlar Kongresi” düzenlenmiştir. 2003, 2004 ve 2005 yıllarında düzenlenen kongrelerde yayıncılığın kademe kademe bütün yönleri ile ele alındığı görülmektedir. I. Kongre değerlendirilecek olursa, dini yayınların genel olarak durumu, gelişim aşamaları, yayıncılık anlayışı, yayıncılar nezdindeki durumu, toplumun farklı kesimlerine yönelik diniyayıncılık çalışmaları, yayınlardaki bilimsellik sorunu gibi birçok konuya değinildiği görülmektedir. Genel bir kanı edinilmesi anlamında ve diğer çalışmalara öncü olması anlamında 2003 yılındaki bu kongrenin o zamana kadar ciddiyetle ele alınmayan konuları masaya yatırması, önem arz etmektedir. Ancak genel anlamda ilk kongrede, çözüm odaklı olmaktan çok ağırlıklı olarak sorunların tespitine yönelik bir eğilim göze çarpmaktadır. Günün şartlarına göre katılımcıların kendi bakış açılarından genel bir çerçeve çizmesi, biriken problemlerin güncel şekilde ele alınması ve tespit edilmesi anlamında önem arz etmektedir. Sonuç bildirgesinde yer alan misyon tespitinde de çözüme yönelik tavsiyelerin bulunması dikkat çekicidir.