Literatürdeki STIRPAT, EKC, Çevre Vergisi Konularına Yönelik Çalışmaların Bibliyometrik Ağ Analizi - Dilek Göze Kaya; Necan Aydın (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
Çevre ile ilgili konular gün geçtikçe önem kazanırken, çevre üzerine yapılan akademik çalışmalarda hak ettiği değeri kazanmaya başlamıştır. Bibliyometrik ağ analizi akademik araştırma konularındaki en etkili yazar, dergi, ülke gibi birçok kategori açısından tarayıp filtrelemesi, konuların açıklarının belirlenmesi, çalışmaların etkisinin değerlendirilmesi açısından oldukça faydalıdır. Bu çalışma, STIRPAT (nüfus, refah ve teknoloji üzerine rasgele etkilerle regresyon), EKC (Çevresel Kuznets Eğrisi) ve çevre vergileri üzerine odaklanan çalışmaların bibliyometrik ağ analizini konu almaktadır. Çevre üzerine bu üç başlık odağındaki çalışmalar incelendiğinde, literatüründeki en aktif ülkeler sırasıyla Çin, ABD ve Türkiye olduğu bulunmuştur. Ayrıca analizde en etkili yazar, dergi ve atıf ağları da incelenmiştir. En etkili bulunan bazı kaynakların detaylı incelemesi yapılmıştır. Literatürdeki ana araştırma konularını ve kümelerini belirlemek, potansiyel araştırma boşluklarının tespitine olanak sağlayacaktır. Genel olarak çalışma, STIRPAT, EKC ve çevre vergileri konularına kapsamlı bir bakış açısı sunmakta ve çevre konularına ilgi duyan araştırmacılar ve politika yapıcılar için faydalı bir kaynak oluşturmaktadır.