İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRENCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZMEDEKİ KAVRAM YANILGILARI - Kürşat Yenilmez; Senem Yılmaz (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2013)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin problem çözmedekikavram yanılgıları ile bununla ilişkili olabilecek demografik değişkenler arasındaki ilişkileribelirlemektir. Bu araştırma; ilköğretimde problem çözmede öğrencilerin karşılaştıklarıkavram yanılgılarını tespit etmek, problem çözmedeki kavram yanılgıları ile ilgili gelecekteyapılacak çalışmalara örnek teşkil etmek ve problem çözmedeki kavram yanılgılarınıen aza indirgeyebilmek açısından önemli görülmüştür. Araştırmanın örneklemini Sakaryaili merkezindeki ilköğretim okullarında okumakta olan ikinci kademe öğrencilerindentabakalama yöntemi ile rastlantısal olarak seçilen 960 öğrenci oluşturmaktadır. İlköğretiminikinci kademesindeki öğrenciler 3 ay süreyle gözlemlenmiş, problem çözerken karşılaştıklarıkavram yanılgıları not edilmiştir. Uygulama yapılan okullardaki öğretmenlerlenitel görüşmeler yapılarak; ilköğretimde öğrencilerin problem çözerken karşılaştıklarıkavram yanılgıları belirlenmiştir. Veri toplama aşamasında; araştırmacılar tarafından hazırlanmışİlköğretim Matematik Öğretimi programında belirtilen amaç ve davranışlarıkapsayan her bir sınıf düzeyi için 12 sorudan oluşan testler uygulanmıştır. Araştırma sonucunda;öğrencilerin en fazla yanılgıya problemde birimlerin değişmesi durumunda düştüklerigörülmüştür.