Сучасний стан біорізноманіття заплави та русла ріки Дністер у селах Липиці та Колодруби, ОТГ: Миколаївська міська громада, Львівська область (Україна) - Iryna Kuzmyshyna; Kateryna Sukhomlin; Maria Zinchenko; Serhiy Volgin; Oleksandr Zinchenko; Svitlana Dyakiv (Нотатки сучасної біології, 2022)
За результатами польових досліджень упродовж вегетаційного періоду 2021 р. у заплаві ріки Дністер у Стрийському районі Львівської області виявлено 118 видів судинних рослин і 76 видів тварин. Обстеження ділянки у с. Липиці та с. Колодруби здійснювали впродовж вегетаційного періоду 2021 р. (16.05.2021, 15.06.2021, 24.06.2021 та 03.08.2021 р.). Площа території дослі-джень уздовж правого та лівого берегів р. Дністер становить близько 1 га. Територія заплави вкрита високорослими травами (Heracleum sphondylium L., Glyceria notata Chevall., Phragmites australis (Cov.) Trin. ex Steud.), бур’янами (Arctium lappa L., A. tomentosum Mill., Echinocystis lobata (Michx.) Torr.et Gray, Veronica filiformis Sm.), заростями Rubus caesius L., чагарниками та деревами Salix alba L., S. acutifolia Willd., S. fragilis L., S. viminalis L., S. pentandra L. Розташування території досліджень у межах населених пунктів сприяло значній антропогенізацї рослинного покриву – або-ригенні види становлять 39,8 % від загальної кількості усіх визначених нами видів рослин, синантропні – 60, 2 %, зокрема, апофіти – 43,2 %, археофіти і кенофіти – 17,0 %, що свідчить про значну трансформованість спонтанної флори. Серед тварин відзначено молюсків Mollusca 6 видів, комах Insecta – 58 видів, земноводних Amphibia – 1 вид, птахів Aves – 10 видів, ссавців Mammalia – 1 вид. Всі тварини типові й численні в регіоні дослідження, серед них звичайні фонові види станов-лять 47,4 % від загальної кількості зареєстрованих, відносно велика частка шкідників лісу й саду (26,3 %) та кровососів (14,5 %). Територія дослідження зазнала значного антропогенного впливу. Синантропні рослини становлять 60,2 %, синантропні тварини – 11,8 %. Зареєстровані види не належать до регіональних, державних та міжнародних списків рідкісних видів.