Living Longer, Working Smarter, Ageing Well - Dávid Burka; Ágnes Vaskövi; Péter Vékás (Köz-gazdaság, 2020)
A Living Longer, Working Smarter, Ageing Well nemzetközi konferencia a Budapesti Corvinus Egyetem EFOP-3.6.2-16-2017-00017 „Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” projekt III/1. Halandó alprojektjének szervezésében valósult meg 2020. május 18-19-én (a COVID-19 veszélyhelyzetre tekintettel online platformon). A konferenciaelőadásokat három szekcióba rendeztük:• az első szekcióban (Ageing, Mortality and Pension) 6 előadást hallgathatott meg a közönség, • a második szekcióban (Labour Market) 3 előadó mutatta be kutatását, végül • a harmadik szekcióban (Well-being) 4 előadás színesítette a két napos programot.Négy meghívott előadó vett részt a konferencián, akik különböző országokból – sőt külön-böző földrészekről – hoztak érdekes kutatásokat az egyes szekciókba. Az „Ageing, Mortality and Pension” szekcióban hallottuk Ronald Richman, dél-afrikai kutató előadását a Lee-Carter mor-talitás előrejelző modell és a gépi tanulás összefüggéseiről, valamint Jan Gogola, cseh-szlovák kutató munkáját a visegrádi országok várható élettartam növekedésének lassulásáról. Jolanta Perek-Białas, lengyel professzor a „Labour Market” szekcióban mutatta be kutatását a hosz-szabbodó várható élettartammal együtt járó munkaerőpiaci nehézségekről, idősödő munka-vállalók diszkriminációjáról. Ugyanebben a szekcióban hallottuk Arkadiusz Wiśnowski, Nagy-Britanniában élő lengyel kutató újító tanulmányát az európai migráció becsléséről. Összefoglaló cikkünkben a konferencián elhangzott előadások alapján adunk ízelítőt az egyes témákból, mellyel nem titkolt szándékuk felhívni az olvasó figyelmét előadóink jelen kötetben megjelenő tanulmányaira.