Lietuvos socialinio draudimo pensijų dalinio privatizavimo tikslai ir rezultatai - Romas Lazutka (Ekonomika, 2008)
Šiame straipsnyje analizuojama prieš penkerius metus pradėta Lietuvos socialinio draudimo senatvės pensijų struktūrinė reforma, kurios metu dalis socialinio draudimo įmokų pervedama į gyventojų pasirinktus privačius pensijų fondus. Šio straipsnio tikslas - apžvelgti reformos pradžioje jai keltus tikslus, įvertinti jų pagrįstumą socialinės apsaugos ekonomikos teorijos požiūriu, išanalizuoti pradinius pensijų reformos rezultatus. Siekiant šio tikslo išanalizuotas pensijų reformų regione pobūdis, socialinio draudimo pensijų dalinio privatizavimo Lietuvoje ypatybės, kelti privatizavimo tikslai ir besiformuojanti privačių pensijų rinką Lietuvoje. Straipsnyje remiamasi pasaulyje gerai žinomų pensijų ekonomikos tyrėjų publikacijomis, pensijų reformą reglamentuojančiais Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos valstybės institucijų skelbiama ekonomine ir socialine statistika.